ANGİKAD “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN TEMSİLİ” KONFERANSI ANGİKAD “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN TEMSİLİ” KONFERANSI için yorumlar kapalı 5123

ANGİKAD BAŞKANI AYSU YAVUZ: “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN ORANI DÜNYA ORTALAMASI ALTINDA”

“DAHA ADİL YARINLARA ULAŞILMASINDA KADININ ROLÜ ÖNEMLİ”

ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği’nin düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili” temalı konferans, yurt içi ve yurt dışındaki önemli kadın belediye başkanlarını bir araya getirdi. Daha fazla kadının karar alma mekanizmalarında rol alması, kadının yerel yönetimlerde ve siyasette aktif olması temennisi ile bu konferansı düzenlediklerini kaydeden ANGİKAD Başkanı Aysu Yavuz, “ Bugüne kadar sadece 119 kadın belediye başkanımız, 674 muhtarımız olmuştur ki, maalesef bu sayılar dünya ortalamalarının oldukça altında. Türkiye’nin daha adil ve müreffeh yarınlara ulaşmasında kadının rolü çok önemlidir” dedi.

Ankara Limak Ambassadore Hotel’de gerçekleşen konferans, büyük ilgi gördü. ANGİKAD tarafından düzenlenen ve İngiltere Büyükelçiliği’nin desteklediği konferans, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili farkındalık yaratması açısından da önem kazandı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden birçok kadın belediye başkanının yer aldığı konferansa, Londra Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji da konuşmacı olarak katıldı. Konferansa, eski Devlet Bakanı Güldal Akşit de katılım gösterdi.

ANGİKAD Başkanı Aysu Yavuz, Londra Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş ve Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji, konferans öncesi basın mensuplarıyla biraya geldi. Fırsat eşitliğine vurgu yapılan toplantıda, sosyal hayatta kadının konumu ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine yönelik mesajlar verildi.

“KADIN BELEDİYE BAŞKANI ORANI YÜZDE 2,86”

Daha sonra NTV Editörü Funda Görey moderatörlüğünde “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili”konferansına başlandı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren ANGİKAD Başkan Aysu Yavuz, ANGİKAD’ın her biri kendi sektöründe önemli işler yapan kadın girişimcilerden oluştuğunu anlattı. “Projelerimizle kadın girişimciliğini desteklemek, kadının ekonomik, siyasi ve sosyal alanda gelişimine katkı sağlamak, eğitime ve toplumsal bilinçlenmeye yönelik yapılan tüm olumlu çabaların bir parçası olmak amacıyla birçok proje gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Bu projelerden binin “Yarımdan Bir Olmaz” sloganıyla gerçekleştirdikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık çalışmaları olduğunu belirten Yavuz, bu bağlamda “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili” ne temas etmek istediklerini kaydetti.

Türkiye’de kadınların 1930 yılında yerel seçimlere, 1934 yılında ise genel seçimlere katılma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yavuz, o günden bu güne kadar sadece 119 kadın belediye başkanı ve 674 kadın muhtarın olduğunu bildirdi. Bu rakamların dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Yavuz, “Ülkemizde şu anda kadın belediye başkanı oranı yüzde 2,86, kadın muhtar oranımız ise yaklaşık yüzde 1,34 civarındadır. Elbette Türkiye’nin daha adil ve müreffeh yarınlara ulaşmasında kadının rolü çok önemlidir ve bir çok sebeple desteklenmesi ve bu oranların önemli ölçüde yükselmesi gerektiğini anlamak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“Kadının gücünün ve yeteneklerinin hak ettiği değere kavuşması için konunun sosyolojik olarak irdelenmesi ve politik olarak karşılık bulması belki de ön şart olup, tüm mücadelemiz de zaten bunun içindir. Bu bağlamda, yerel yönetim temsilcilerinin aslında toplumun yapı taşları adına ne kadar önemli oldukları ve fırsat eşitliği çevresinde bu önemli görevde daha çok kadının söz sahibi olmasıyla toplumların gelişimine sağlayacağı katkının yadsınmaması önemli konuların başında geliyor.”

“BİREYSEL BAŞARI YETMEZ”

Daha sonra konuşan İngiltere Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Jennifer Anderson, İngiltere’de yerel yönetimlerdeki kadın sayısının da istenilen oranda olmadığını anlattı. Kampanyalarla yerel yönetimlerdeki kadın temsil oranını arttırmaya çalıştıklarını belirten Anderson, ilginin mütevazi düzeyde kaldığını ifade etti. Anderson, ANGİKAD tarafından düzenlenen bu konferansa destek verdikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

Politikanın güç olduğunu ve bu gücün toplum için kullanılacak bir güce dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken İngiltere Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, her şeyin inanmakla başladığını söyledi. Dünyanın erkek odaklı olduğunu ve kadınların bunu değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Karakuş, “Bireysel başarı yetmez. Gerçek başarı, başka kadınları desteklediğinizde ve onlara kılavuz olduğunuzda elde edilir. ANGİKAD, bunu yapıyor” şeklinde konuştu.

Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji ise Tunus’ta gerçekleştirilen 2011 devriminden sonra Tunuslu kadınların sokağa çıkarak ve meclise yürüyerek eşitlik istediğini anlattı. Bu çabaların sonuç verdiğini ve yasalara yüzde 50 yüzde 50 temsil oranının getirildiğin belirten Skandaji, ilk seçilen kadın belediye başkanının kendisi olduğunu söyledi. Cinsiyet eşitliği için gerçekten savaşılması gerektiğini dile getiren Skandaji, kadınlar olarak mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamak gerektiğini kaydetti.

“İLK HEDEF YEREL SEÇİMLER OLMALI”

Konferansta söz verilen eski Devlet Bakanı Güldal Akşit ise, kadınların ilk hedefinin yerel yönetimler olması gerektiğine dikkat çekti. Akşit, “Öz eleştiri yapacak olursak, biz kadınlar milletvekilliği, bakanlık istiyoruz. Yerel yönetimler konusunda aynı azmi göstermiyoruz maalesef” dedi. 17 senedir siyasetin içinde olduğunu ve önemli projelere imza attığını anlatan Akşit, 2001 yılında Mecliste kadın oranını yüzde 2.1 iken bugün bu oranın yüzde 15’i geçtiğini, ama bu oranın bile yetersiz olduğunu söyledi.

Farklı bölgelerden gelen kadın belediye başkanlarının da konuşma yaptığı konferans, soru- cevap şeklinde devam etti. Konferans sonrası, kokteylde keyifli sohbetler gerçekleştirildi.

Previous ArticleNext Article

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de için yorumlar kapalı 246791

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ABD’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, New York’ta bulunan Türkevi önünde vatandaşlar tarafından karşılandı.

“Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor” “Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor” için yorumlar kapalı 238982

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere gideceği Amerika Birleşik Devletleri’ne hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor. Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla büyüme hedefimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin 78. Genel Kurulu’na iştirak etmek üzere New York’a doğru yola çıkacaklarını belirterek, BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Genel Kurul görüşmelerine 150’den fazla ülkenin devlet ve hükûmet başkanı düzeyinde katılımının beklendiğini söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD’de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğinin olacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Genel Kurul genel görüşmelerinin “Güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması” temasıyla yapıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül Salı günü kendisinin de BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini dile getirerek, konuşmasında kalkınmadan insani yardımlara, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından küresel dayanışmanın yeniden tesisine kadar attıkları adımlara değineceğini kaydetti.

Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerini de paylaşacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye’nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız. Bir süredir her platformda dillendirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri Sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu. Sayın Genel Sekreter’in ‘2. Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı’ tespitine biz de katılıyoruz. Bunu görüşmemizde kendisine de bizzat ifade edeceğim. Genel Kurul marjında BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde ABD’de yaşayan vatandaşlar ve soydaş topluluklarla bir araya geleceğini belirterek, ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileriyle de istişarelerinin olacağını anlattı.

ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşerek Türkiye’deki yatırımlarını artırmaları noktasında atılabilecek adımları ele alacaklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ülkemizde 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye’ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz. Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program’a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık artış oldu. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankasının geçen hafta yaptığı açıklama, ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. İnşallah buna yakında yenileri eklenecektir. “

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamlelerin takdirle karşılandığını dile getirerek, “Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı, yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedeflerimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.

“KÜRESEL SİSTEMDE TAŞLARIN YERİNDEN OYNADIĞI BU DÖNEMİ ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ ADINA FIRSATA ÇEVİRMEKTE KARARLIYIZ”

Türkiye Yüzyılı vizyonunu hayata geçirmek için içeride ve dışarıda her türlü çabayı gösterdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata çevirmekte kararlıyız. Bu süreçte kavgadan, tartışmadan ve Bizans’ı çırak çıkartacak taht oyunlarından başlarını kaldıramayanları ise kendi hâllerine bırakacağız. Varsın onlar didişmeye, birbirlerine laf yetiştirmeye devam etsinler. Varsın onlar koltuklarını korumak için daha düne kadar savundukları tüm ilkeleri ayaklar altına alsın. Biz bunları asla önemsemiyoruz. Biz son 21 yıldır olduğu gibi yine sadece işimize bakıyoruz. Tüm vaktimizi ve enerjimizi milletimize hizmet için sarf ediyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirecekleri ziyaretler ve görüşmelerin ülke, millet ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

“GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ”

Karabağ’da tansiyonun yeniden yükseldiği ve Azerbaycan ile Ermenistan liderleriyle görüştüğü hatırlatılarak, Ermenistan’ın tutumunu nasıl bulduğu ve kendisi öncülüğünde üçlü bir toplantı söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda tabii bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Yani değişik, buralarla ilgisi, alakası olmayan liderlerle değil, ‘Gelin şu anda işin içinde olan Sayın Putin, Sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantıyı yapalım. Adımı da ona göre atalım’ diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüş olmadı ve konuyla ilgili Sayın Aliyev’le de daha da görüşeceğiz, olgunlaştıracağız ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20’de ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirildiği, burada İsveç’in NATO üyeliğinin de gündeme geldiği anımsatılarak, İsveç’te terör örgütü üyelerinin gösterilerinin devam etmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, “Bu konuda özellikle Batı, ikide bir ‘İsveç, İsveç, İsveç’ diyor, biz de diyoruz ki ‘Bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken ‘evet’ veya ‘hayır’ dememiz mümkün değil. Öncelikle, İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peki, şu anda İsveç üzerine düşen görevi yerine getiriyor mu? Bize ikide bir şunu söylüyorlar. İşte ‘Yasa hazırladılar.’ Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir. Şu anda İsveç ister anayasa ister yasa değişikliği, ne yaparsa yapsın ama kalkıp da teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Bunlar görevini yerine getirmiyor demektir ve yine terör eylemleri Stockholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman, benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır, bunu herkes takdir etsin. Yani F-16’larla ilgili ne deniyor? ‘Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz.’ Tamam da şimdi orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentonun nasıl bir karar vereceğini ben kestirip atamam. Sevk etmekse, biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz ama parlamentomuzdan nasıl bir karar çıkar, o parlamentomuzun takdirindedir.”

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2022 raporunda yer alan Türkiye’nin AB’ye katılım süreciyle ilgili ifadeler hakkındaki değerlendirilmeleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli arkadaşlar benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız, Avrupa Birliği Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz” şeklinde konuştu.

seers cmp badge