Afet Eğitim Yılı kapsamında TOBB, TZOB ve TİSK ile “Afet Eğitim İş birliği Protokolü imzalandı Afet Eğitim Yılı kapsamında TOBB, TZOB ve TİSK ile “Afet Eğitim İş birliği Protokolü imzalandı için yorumlar kapalı 10087

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) düzenlenen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile “Afet Eğitim İş birliği Protokolü” imza törenlerine katıldı.

Burada konuşan Bakan Soylu, Türkiye’nin afet bölgesi olduğunu, kendilerine de bu süreçleri iyi yönetme görevinin düştüğünü dile getirerek önceki dönemlerde afetlerle karşı karşıya kalındığında, “Nerede bu devlet?” diye sorulduğunu belirtti. Soylu, Türkiye için büyük bir milat olan 1999 depremi sonrası, doğal afetler konusunda alınacak tedbirlere ilişkin hazırlıklar yapıldığını, bu kapsamda AFAD’ın önemli bir görev üstlendiğini anlattı.

Van depremi sonrasında da ilin yeniden inşasının başarıyla sonuçlandırıldığını aktaran Soylu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hem devlet gücüyle hem afet yönetiminde oluşturduğumuz güç sayesinde, hiçbir afet sonrasında vatandaşımıza Allah’a hamdolsun, ‘Nerede bu devlet?’ dedirtmedik.” diye konuştu.

51 milyon kişiye afet eğitimi

Bakan Soylu, 7 ilde hazırlanan “il risk afet planları”nın yıl sonuna kadar 81 ilde tamamlanacağını dile getirdi. Soylu, AFAD başta olmak üzere, olası afetler sonrası arama kurtarma kapasitesini arttırma konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. Doğal afetlere karşı vatandaşı bilgilendirmek için sürdürülen çalışmalara da değinen Bakan Soylu, gelişen teknolojiden de faydalanarak AFAD uygulamasının geliştirildiğini aktardı. Soylu, telefonlara indirilebilecek uygulamanın, enkaz altında kalan kişinin yerinin tespiti, kişinin toplanma alanlarına gidebilmesi konularında yardımcı olacağını bildirdi.

Yaşanan afetlerin ardından vatandaşı yalnız bırakmadıklarını, zaman kaybetmeden gerekli müdahalelerin yapıldığını söyleyen Soylu, Elazığ depreminin üzerinden bir yıl geçmeden 8 binin üzerinde konutun teslim edildiğini, yıl sonuna kadar da 24 bin konutun daha teslim edileceğini belirtti.

İzmir’deki deprem ve Giresun’daki sel felaketine de vakit kaybedilmeden müdahale edildiğini vurgulayan Bakan Soylu, Türkiye’nin afete müdahale konusunda dünyada öncü ülkelerden olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Soylu, 51 milyon vatandaşa afet eğitimi verileceğini, şu ana kadar 3 milyon 691 binden fazla kişiye yüz yüze eğitim verildiğini, 81 il valisi ile mülki amirler ve 5 bin 734 gönüllünün eğitimlerinin tamamlandığını belirtti. Bu kapsamda simülasyon eğitimleri ve broşürlerin de bastırıldığını anlatan Soylu, 13 bakanlık, 64 üniversite ile iş birliği yaptıklarına, muhtarlara da eğitim verildiğine işaret etti.

Türkiye’den Arakanlı Müslümanlara yardım

Dünyanın birçok noktasına yardım ulaştıran AFAD’ı, “Türkiye’nin dünyaya uzanan eli” olarak niteleyen Soylu, daha önce Bangladeş’e giden Arakanlı Müslümanlar için bölgede, Sağlık Bakanlığı ile “Sahra Hastanesi” oluşturulduğunu hatırlattı.

Arakanlı Müslümanların kaldığı kampta çıkan yangında hastanenin zarar gördüğünü aktaran Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

“Orada toplam 4 bin 570 ev yaptık Arakan Müslümanlarına. Geçen gün 22 Mart tarihinde, bundan çok kısa bir süre önce, oradaki evlerin 1337’si yandı. Hastane de yandı. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu arz ettik, Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere talimat verdi. Sağlık Bakanımıza, İçişleri Bakanlığımıza ve aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza. Şimdi bir ekip oluşturduk. Yarın askeri kargo uçağıyla hem birtakım Sağlık Bakanlığımızın temin ettiği hastane malzemeleri ve sahra hastanesi oraya gidiyor. Ardından da bütün ekiplerimiz AFAD ekibimiz, hem Sağlık Bakanlığı ekibimiz hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevlendirdiği ekibimiz oraya gidiyor. İnşallah en kısa zamanda da orada Arakan Müslümanlarının karşı karşıya kalmış olduğu bu afete de bu millet, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da riyasetiyle birlikte el uzatmış olacak.”

Konuşmaların ardından Bakan Soylu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile “Afet Eğitim İş birliği Protokol”lerine, ayrı ayrı düzenlenen törenlerle imza koydu.

Previous ArticleNext Article

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu için yorumlar kapalı 211353

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi katıldığı G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne çevrim içi katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Yeni Delhi zirvesinin ardından liderleri tekrar bir araya getiren Hindistan Başbakanı Modi’ye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zirvenin, G20’nin küresel meselelerin çözümündeki öncü rolünü bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Hindistan’ın Uttarakhand Eyaleti’nde yaşanan tünel kazası dolayısıyla üzüntülerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Türkiye’nin de güçlü destek verdiği Afrika Birliği’nin daimi üyeliğe kabulü ile G20’nin nüfuz alanın daha da arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kutsal kitapları hedef alan saldırıların da G20 Bildirgesi’nde kınanmasını son derece isabetli bulduklarını belirtti.

Yeni Delhi sonrasında takibini yapacakları unsurlardan birinin de çok taraflı kalkınma bankalarının geliştirilmesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Küresel büyüme, finansman koşullarındaki daralma, jeopolitik gerilimler, uluslararası ticarette artan korumacı eğilimler, iklim değişikliği ve çevre sorunları gibi bir dizi faktörün etkisiyle yavaşlamaya başlamıştır. G20’nin, bu alanda lokomotif rol üstlenmesi gerektiğine inanıyorum. Kalkınmanın temel unsurlarından biri de, toplumun tüm bireylerinin, bu mücadelenin parçası hâline getirilmesidir. Bu anlayışla, biliyorsunuz 2015 dönem başkanlığımız sırasında Kadın 20 Grubu’nun kurulmasına liderlik ettik. Yeni tesis ettiğimiz Kadının Güçlendirilmesi Çalışma Grubu’yla Antalya’da attığımız bu adımı daha da güçlendirmiş oluyoruz.”

“GAZZE’DE AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

Yeni Delhi zirvesinden sonra bu yana karşılaşılan küresel meydan okumaların, çeşitlendiği ve çetrefilleştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok taraflı sistemin etkinliği her geçen gün daha çok sorgulandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Ukrayna’daki savaş devam ederken, 7 Ekim’de bir başka krize uyandık. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi. Çünkü İsrail yönetimi, bu çocukların en temel hakkı olan yaşama hakkını onların elinden aldı. Sularını, elektriklerini, gıdalarını, yakıtlarını keserek onları ölüme mahkûm etti. Filistinlileri kendi yurtlarından göçe zorladı; ölümden kaçmak için son bir umutla sığındıkları hastaneleri, okulları, kampları, ibadethaneleri, kiliseleri acımasızca bombaladı. Hatta bugüne kadar varlığını hep inkâr ettikleri nükleer bomba kullanma tehdidinde bulundu. Elini vicdanına koyan herkesin kabul edeceği gibi; bu yaşananların hiçbiri kendini savunma hakkıyla açıklanamaz. Burada açıkça savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlenmektedir. Bu suçları işleyenler, insanlığın vicdanıyla birlikte uluslararası hukuka da muhakkak hesap vermelidir.”

Kendilerinin hiçbir şekilde sivillere yönelik eylemleri mazur ve meşru görmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi zirveye katılan tüm liderleri İsrailli-Filistinli, Yahudi-Müslüman-Hristiyan diye ayırmadan sivil ölümlerine karşı aynı tepkiyi vermeye davet etti. Dört günlük insani fasıla ilanı ve sınırlı sayıda da olsa rehine ve tutukluların takası konusunda mutabakata varılmasını, olumlu bir gelişme olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adımın, önceliğimiz olan ve bir an evvel tesis edilmesini beklediğimiz kalıcı ateşkese ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

“YENİ GÜVENLİK MİMARİSİNDE BAŞKA ÜLKELERLE BİRLİKTE SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

“Ateşkesin tesisi ve rehinelerin takasıyla ilgili görüşmeleri yakından takip ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail’le yan yana barış içinde yaşayacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının önemini hep birlikte tekrar gördük” dedi.

Liderleri, iki devletli çözümün en kısa sürede tesisi için de inisiyatif almaya çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Türkiye olarak, garantörlük dahil tesis edilmesi gereken yeni güvenlik mimarisinde başka ülkelerle birlikte sorumluluk üstlenmeye hazırız” ifadesini kullandı.

Bölgeye yönelik insani yardımlarını devam ettirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar, Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği içinde, 11 uçak ve bir sivil gemi dolusu 666 bin ton yardım malzemesini El Ariş’e sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere, yaralıların Türkiye’ye intikalini sağlayarak tedavilerini devam ettiriyoruz. Siz dostlarımı insani ve tıbbi yardımların kesintisiz temini ve Gazze’ye ulaştırılması konusunda da gereken adımları atmaya davet ediyorum” dedi.

Sözlerinin sonunda toplantıya ev sahipliği yapan Hindistan’a bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Aralık itibarıyla G20 Dönem Başkanlığı’nı devralacak Brezilya’ya da başarılar diledi.

seers cmp badge