“Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barış ve huzurun tesisi için gayret sarf ediyoruz” “Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barış ve huzurun tesisi için gayret sarf ediyoruz” için yorumlar kapalı 74997

Birinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere Fransa’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barışın, huzurun, kardeşlik ve istikrarın tesisi için gayret sarf ediyoruz. Zira biz savaşın acısını, savaşların sebep olduğu yıkımları çok iyi bilen bir devletiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenecek etkinliklere katılmak üzere Fransa’ya gitti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un davetlisi olarak Türkiye’yi temsilen Fransa’nın başkenti Paris’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“HAKKÂRİ’DEKİ MÜHİMMAT DEPOSU PATLAMASINDA 7 ŞEHİT VE 25 YARALIMIZ VAR”

Açıklamalarına, vefatının 80. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal’i rahmetle yâd ettiğini ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkâri’deki mühimmat deposu patlamasına değinerek, 7 şehit ve 25 yaralının olduğu bilgisini verdi. Yaralıların bir kısmının Hakkâri ve Van’daki hastanelerde olduğunu, 4 ağır yaralının Ankara’ya ambulans uçakla getirildiğini ve tedavilerinin burada devam edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa temennisinde bulundu.

Fransa’da Türkiye’yi temsilen katılacağı etkinliklere işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birinin sona ermesi münasebetiyle düzenlenen törenlerin, bütün ülkelere bir mesaj vermesini dilediğini söyledi.

“SURİYE’DEN YEMEN’E KADAR BÖLGEMİZ KAN GÖLÜNE DÖNDÜ”

Suriye’den Yemen’e kadar bölgenin kan gölüne döndüğü bir dönemde yapılan merasimlerin, bu ülkelerdeki çatışmaların sonlandırılması noktasında önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya, birçok açıdan Birinci Cihan Harbi sırasında yaşananları çok daha ileri derecede hatırlatan acı manzaralara, planlara, oyunlara ve zulümlere şahit oluyor” diye konuştu.

Tıpkı bir asır önce olduğu gibi, bugün de bölgede çıkar ve menfaat odaklı çatışmaların yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çatışmaların bedelini yine sivillerin, çocukların, kadınların, mazlum ve mağdurların ödediğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Suriye’de her ne kadar gizlense de şu ana kadar ölenlerin sayısı bir milyonu bulmuş durumda. Tabii bize göre tarih her şeyden önce bir ibret vesikasıdır. İnsanın görevi, hatalarından ders çıkararak bir daha benzer sıkıntıları yaşamamaya ahdetmektir, bunun için önlemler, tedbirler almaktır” şeklinde konuştu.

Tıpkı bir asır önce olduğu gibi bölgedeki çatışmalara bu anlayışla yaklaştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barışın, huzurun, kardeşlik ve istikrarın tesisi için gayret sarf ediyoruz” diye ekledi.

“SAVAŞLARIN SEBEP OLDUĞU YIKIMLARI ÇOK İYİ BİLEN BİR DEVLETİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Zira biz savaşın acısını, savaşların sebep olduğu yıkımları çok iyi bilen bir devletiz. Biz Birinci Cihan Harbi sırasında bağımsızlığı için sadece Çanakkale Cephesi’nde on binlerce evladını toprağa vermiş bir milletiz. Kafkasya’dan Kanala, Irak, Filistin, Suriye’den Hicaz, Yemen, Romanya, Makedonya ve Galiçya’ya, özellikle bu bölgelerde vatanını korumak için can vermiş, mücadele etmiş bir ecdadın torunlarıyız. Türk milleti olarak barışın ve bağımsızlığın kıymetini çok iyi biliyoruz. Ne vatanımızda, ne de coğrafyamızda kazanımlarımızın çıkar kavgalarının kurbanı olmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Bu niyetlerle gerçekleştirecekleri Paris ziyareti sırasında hem savaşın sebepleri ve sonuçları üzerinde düşünme, hem de başta Suriye’de yaşananlar olmak üzere insani dramları ortaya koymanın gayreti içinde olacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma törenlerine iştirak eden hükûmet ve devlet başkanlarıyla görüşmeler yapacaklarını da aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davet üzerine icra edeceği bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatanımız ve bağımsızlığımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Rabbim bizi şehitlerimizin yolundan ayırmasın” temennilerinde bulundu.

ABD BAŞKANI TRUMP İLE GÖRÜŞME

Fransa’daki temasları kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’la baş başa bir görüşmesinin olup olmayacağı, olursa görüşmede gündem konularının ne olacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’la kısa bir süre önce bir telefon görüşmesi yaptık ve Fransa’da da karşılıklı bir fırsat bulabilirsek tekrar görüşme imkânını yakalarız dedik. Dolayısıyla şimdi Paris’e gidince arkadaşlarımız karşılıklı olarak görüşecekler, şöyle bir fırsat tesis etmeye çalışacağız ve bu fırsat çerçevesinde ikili bir görüşmeyi de yapacağız” şeklinde cevap verdi.

“CEMAL KAŞIKÇI SORUŞTURMASINDA, İPE UN SERMEYE GEREK YOK”

Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yürütülen soruşturmada gelinen son aşamaya ilişkin değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an itibariyle ellerinde bir belge ve bulgunun olmadığını; ancak bilginin olduğunu söyledi.

Cinayetin işlendiği gün İstanbul’a gelen ve Suudi Arabistan devleti tarafından olayla ilgili olarak tutuklandıkları açıklanan 18 kişinin cinayetin failini ve cesedin nereye götürüldüğünü bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kaldı ki biliyorsunuz daha önce de söyledim, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının açıklaması oldu. Şimdi inkâr ediyorlar, ‘yapmadık’ diyorlar. Neydi o açıklama? O açıklamasında şu ifadeyi kullandı, dedi ki, ‘yerel iş birlikçilerle bunu gerçekleştirdik. Yerel iş birlikçilere bunu teslim ettik.’ Ben başından itibaren ne dedim? ‘Kim bu yerel iş birlikçiler, bunu açıklamanız lazım, bunu bilen sizsiniz. Siz değilseniz bu 15 kişi veyahut da bu katil veya katiller, bunlar bunu çok iyi biliyor.’ Biz tapeleri verdik, Suudi Arabistan’a da verdik, Amerika’ya da verdik, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere, hepsine verdik. Dolayısıyla buradaki konuşmaları falan onlar da dinlediler, biliyorlar. Bunu sağa-sola çarpıtmaya gerek yok. Kesinlikle bu 15’in içerisinde bunun katili veya katilleri kimdir, bunu onlar biliyor. Suudi Arabistan yönetimi bu 15 kişiyi konuşturtmak suretiyle bunu meydana çıkarmasını başarır. Bize başsavcıyı gönderdi, gelen başsavcı ipe un sermek için geldi, ipe un seriyor ve bizim başsavcımızı oraya istiyor. Sen bizim başsavcımızı oraya çağırıp da ne yapacaksın? Olayın işlendiği yer burası. Olayın işlendiği yer burası olduğuna göre, burada ne görüşeceksen görüşürsün. Konsolosluğa da gittin, neyi göreceksen veya görmek istiyorsan, onu da zaten orada herhâlde elde etmişsindir, ama ipe un sermeye gerek yok.”

Kendisinin hukukçu olmadığını, ekonomist ve 40 yıllık bir siyasetçi olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları kaydetti: “Bu işin başka izahı olamaz. Bu 15 kişi İstanbul’a niçin geldi, burada ne işleri var? Bu 15 kişi cuma günü ayrı bir programla ayrı bir grup, pazartesi akşamı, salı günü, o gece ayrı bir program, plan ve bu arada operasyon. Bu işin katilleri kesinlikle bu 15’in veya 18’in içindedir, bunu hiç başka yerde aramaya gerek yok. Yerli iş birlikçi de kimse bunu da bunların açıklaması lazım. Bunları bize gönderdikleri özel temsilcilerine de bizzat anlattım, daha ne yapayım? Benim Suudi Arabistan’a giden özel temsilcim de onlara bunları açıkça anlattı. Artık Suudi Arabistan bizim bu iyi niyetimize karşı kendileri de adaletli davranmak suretiyle bu 18’in içinde bunun olduğunu bilip bu şaibeden kurtulmaları lazım, aksi takdirde kurtulamazlar.”

“HAKKÂRİ’DEKİ OLAYI ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİYORUZ”

Hakkâri’de mühimmat deposunda yaşanan patlamanın nedenine ilişkin kendilerine ulaşan bir bilginin olup olmadığı yönündeki soruya verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanlarının olayın ardından hemen Hakkâri’ye gittiğini ve olayı takip ettiklerini hatırlatarak, kendileriyle sürekli irtibat hâlinde olduklarını aktardı.

Millî Savunma Bakanı Akar’ın, mühimmatın miadının dolduğu yönündeki bir durumun olmadığını kendisine aktardığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Çünkü daha kısa bir süre önce Kara Kuvvetleri Komutanlığımız bu konuyla ilgili orada bir çalışma yapmış, raporlar falan hepsi gelmiş ve bunlardan kullanılmış. Burada sadece topla alakalı şu anda teknik ekip orada, onların bir çalışması var. Eğer o teknik ekip topla ilgili olarak herhangi bir olumsuz şu veya bu şekilde ne açıklayacak onu bilemiyoruz. Zaten açıkladıkları zaman biz de bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Net olarak şundandır deme durumunda henüz değiliz. Savunma Bakanım ekibiyle orada, teknik ekip şu anda orada ve bu işi çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz, izliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Paris’e hareket etti. Esenboğa Havalimanı’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Fransa ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik ediyor.

Previous ArticleNext Article

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de için yorumlar kapalı 246791

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ABD’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, New York’ta bulunan Türkevi önünde vatandaşlar tarafından karşılandı.

“Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor” “Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor” için yorumlar kapalı 238982

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere gideceği Amerika Birleşik Devletleri’ne hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler takdirle karşılanıyor. Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla büyüme hedefimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin 78. Genel Kurulu’na iştirak etmek üzere New York’a doğru yola çıkacaklarını belirterek, BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Genel Kurul görüşmelerine 150’den fazla ülkenin devlet ve hükûmet başkanı düzeyinde katılımının beklendiğini söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD’de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğinin olacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Genel Kurul genel görüşmelerinin “Güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması” temasıyla yapıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül Salı günü kendisinin de BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini dile getirerek, konuşmasında kalkınmadan insani yardımlara, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından küresel dayanışmanın yeniden tesisine kadar attıkları adımlara değineceğini kaydetti.

Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerini de paylaşacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye’nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız. Bir süredir her platformda dillendirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri Sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu. Sayın Genel Sekreter’in ‘2. Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı’ tespitine biz de katılıyoruz. Bunu görüşmemizde kendisine de bizzat ifade edeceğim. Genel Kurul marjında BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde ABD’de yaşayan vatandaşlar ve soydaş topluluklarla bir araya geleceğini belirterek, ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileriyle de istişarelerinin olacağını anlattı.

ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşerek Türkiye’deki yatırımlarını artırmaları noktasında atılabilecek adımları ele alacaklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ülkemizde 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye’ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz. Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program’a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık artış oldu. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankasının geçen hafta yaptığı açıklama, ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. İnşallah buna yakında yenileri eklenecektir. “

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamlelerin takdirle karşılandığını dile getirerek, “Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı, yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedeflerimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.

“KÜRESEL SİSTEMDE TAŞLARIN YERİNDEN OYNADIĞI BU DÖNEMİ ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ ADINA FIRSATA ÇEVİRMEKTE KARARLIYIZ”

Türkiye Yüzyılı vizyonunu hayata geçirmek için içeride ve dışarıda her türlü çabayı gösterdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata çevirmekte kararlıyız. Bu süreçte kavgadan, tartışmadan ve Bizans’ı çırak çıkartacak taht oyunlarından başlarını kaldıramayanları ise kendi hâllerine bırakacağız. Varsın onlar didişmeye, birbirlerine laf yetiştirmeye devam etsinler. Varsın onlar koltuklarını korumak için daha düne kadar savundukları tüm ilkeleri ayaklar altına alsın. Biz bunları asla önemsemiyoruz. Biz son 21 yıldır olduğu gibi yine sadece işimize bakıyoruz. Tüm vaktimizi ve enerjimizi milletimize hizmet için sarf ediyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirecekleri ziyaretler ve görüşmelerin ülke, millet ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

“GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ”

Karabağ’da tansiyonun yeniden yükseldiği ve Azerbaycan ile Ermenistan liderleriyle görüştüğü hatırlatılarak, Ermenistan’ın tutumunu nasıl bulduğu ve kendisi öncülüğünde üçlü bir toplantı söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda tabii bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Yani değişik, buralarla ilgisi, alakası olmayan liderlerle değil, ‘Gelin şu anda işin içinde olan Sayın Putin, Sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantıyı yapalım. Adımı da ona göre atalım’ diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüş olmadı ve konuyla ilgili Sayın Aliyev’le de daha da görüşeceğiz, olgunlaştıracağız ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20’de ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirildiği, burada İsveç’in NATO üyeliğinin de gündeme geldiği anımsatılarak, İsveç’te terör örgütü üyelerinin gösterilerinin devam etmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, “Bu konuda özellikle Batı, ikide bir ‘İsveç, İsveç, İsveç’ diyor, biz de diyoruz ki ‘Bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken ‘evet’ veya ‘hayır’ dememiz mümkün değil. Öncelikle, İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peki, şu anda İsveç üzerine düşen görevi yerine getiriyor mu? Bize ikide bir şunu söylüyorlar. İşte ‘Yasa hazırladılar.’ Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir. Şu anda İsveç ister anayasa ister yasa değişikliği, ne yaparsa yapsın ama kalkıp da teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Bunlar görevini yerine getirmiyor demektir ve yine terör eylemleri Stockholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman, benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır, bunu herkes takdir etsin. Yani F-16’larla ilgili ne deniyor? ‘Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz.’ Tamam da şimdi orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentonun nasıl bir karar vereceğini ben kestirip atamam. Sevk etmekse, biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz ama parlamentomuzdan nasıl bir karar çıkar, o parlamentomuzun takdirindedir.”

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2022 raporunda yer alan Türkiye’nin AB’ye katılım süreciyle ilgili ifadeler hakkındaki değerlendirilmeleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli arkadaşlar benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız, Avrupa Birliği Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz” şeklinde konuştu.

seers cmp badge