“Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Irak siyasetimizin temelini oluşturur” “Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Irak siyasetimizin temelini oluşturur” için yorumlar kapalı 78967

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Salih ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğinin sağlanması, Irak siyasetimizin temelini oluşturur. Türkiye, Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazırdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak Cumhurbaşkanı Salih ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre önce teşkil edilen yeni Irak Hükûmeti’nin bölge ve Irak halkı için hayırlara vesile olmasını diledi.

“IRAK İLE İLİŞKİLERİ HER ALANDA GELİŞTİRMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”

Başbakanlığı döneminde Irak’a üç ziyarette bulunduğunu ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını ilk kez Irak’ta tesis ettiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşu ülke Irak ile ilişkilerin her alanda geliştirmenin gayreti içerisinde olacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Ekim 2009 tarihindeki Bağdat ziyareti esnasında çeşitli alanlarda muhtelif anlaşmalar imzaladıklarını hatırlatarak, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarını bu yıl içerisine kaldığı yerden devam ettireceklerini söyledi.

Irak’ın, terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği ve tüm dünyaca takdirle karşılanan mücadeleden muzaffer çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak bunun ağır bedeli ağır olmuştur, tarihî ve medeniyeti birçok yerde yerle yeksan ettiler ve binlerce Iraklı kardeşimiz de şehit oldu. Türkiye bu zorlu mücadelesinde Irak’a güçlü destek vermiştir” dedi.

IRAK’IN KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE DURMASI, BÖLGESEL GÜVENLİK BAKIMINDAN SON DERECE ÖNEMLİ”

Terör örgütü DEAŞ’la mücadele esnasında şehit düşenlere Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğinin sağlanması, Irak siyasetimizin temelini oluşturur. Türkiye, Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazırdır. Bu gerek altyapı, gerek üstyapı gibi bütün bu süreç içerisinde yapabileceğimiz her türlü destektir. Gıda, ilaç, tekstil gibi her alanda her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Irak Hükûmeti’nin kapsayıcı politikalarla tüm Irak halkının refah ve esenliğini sağlamasının en büyük temennileri olduğunu vurgulayarak, Irak’ın kendi ayakları üstünde durmasının bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Irak’taki seçimler ve hükûmet kurma süreci nedeniyle geçen yıl Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının yapılamadığını, Konsey’in dördüncü toplantısını bu yıl içerisinde gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın yeniden imarı için Kuveyt’te düzenlenen konferansta taahhüt edilen 5 milyar dolarlık krediye ilişkin taahhüdü hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırdıklarını, heyetler arası görüşmede bu konuyu ele aldıklarını bildirdi.

TİCARET HACMİNİ 20 MİLYAR DOLARA YÜKSELTELİM”

Türkiye olarak Irak’ta çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere, Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazır olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde ticari ilişkilerin geliştirilmesi, ulaştırma, gümrük, enerji ve su gibi alanlarda iş birliğinin arttırılması konularını ele aldıklarını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 16 milyar dolarla rekor kırdığını hatırlatarak, “Diyorum ki şimdi kaldığımız yerden hem onu egale edelim hem de bunu 20 milyar dolara yükseltilim. Bu seviyeyi yeniden yakalamak, hatta ikiye katlamak istiyoruz. Bunu yapabilecek güce sahibiz. Türk özel sektörü, Irak ekonomisinin canlandırılması için her türlü katkıyı yapabilecek imkânlara sahiptir” ifadelerini kullandı.

Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın Irak tarafınca bir an önce yürürlüğe konulmasını beklediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması’nı da en kısa sürede sonuçlandırmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

“TERÖR ÖRGÜTLERİ HEM TÜRKİYE HEM IRAK’A TEHDİT OLUŞTURMAKTA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile güvenlik alanında da temas ve iş birliğini geliştirmek istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle savunma sanayiinde yapacağımız çok şeyler var. Askerî, ticari, ekonomik, kültürel bütün bu alanlarda birçok şeyi müşterek yapabiliriz. Fakat hepsinden önemlisi güvenlik; DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri hem Türkiye hem Irak’a tehdit oluşturmaktadır. Terörle mücadelemizde başarıya ulaşabilmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu alanda iş birliğimizi derinleştireceğiz. İlgili arkadaşlarımız birbirleriyle çok daha sıkı bir ilişki olmak suretiyle bu arada herhangi bir boşluk bırakmadan, gerek güvenlikte, enerjide, elektrik sıkıntısında Irak’ın yanında olmak suretiyle bu sıkıntıları da inşallah gidermenin gayreti içerisinde olacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın en önemli sorunlarının başında su konusunun geldiğini, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bu konunun da ele alındığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamlandı: “Özel temsilcimle, -bu işin başından itibaren içinde olan geçmişteki bakanımı da inşallah Irak’a gönderip- orada ilgililerle görüşmeler yapılacaktır. Bu sorun, daha çok su konusunun yönetimiyle ilgili, burada ciddi sorunlar var. Bunu her şeyden önce bir prensibe bağlayıp, adımlar atılacak olursa ki şu anda bu yıl Irak’ta da yağmur bol, kar var. Dolayısıyla orada hemen altyapısıyla üstyapısıyla adımlar atılırsa inanıyorum ki bu sıkıntıyı şöyle birkaç yıl içerisinde çözer ve Irak bundan sonra çok daha rahatlayacaktır.”

IRAK CUMHURBAŞKANI SALİH: “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ, OMUZ OMUZA TAM DAYANIŞMAYA SAHNE OLACAK”

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de Türkiye’ye dostluk, kardeşlik ve her alanda ortak iş birliği mesajıyla geldiklerini belirterek, “Türkiye’nin Irak’ta terörden arındırılmış bölgelerin yeniden imarı konusundaki katkılarını bekliyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz, omuz omuza tam dayanışmaya sahne olacaktır” diye konuştu.

Previous ArticleNext Article

“Çanakkale bir milletin asli kimliğini bulduğu, küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktasıdır” “Çanakkale bir milletin asli kimliğini bulduğu, küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktasıdır” için yorumlar kapalı 95993

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Çanakkale, tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asli kimliğini bulduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı, tıpkı bir Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktasıdır. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen dönemin en modern ordularını dize getiren milletimiz, Çanakkale’de yazdığı destanla, İstiklal Harbimizi zafere ulaştıracak inancı, iradeyi ve direniş ruhunu da kuşanmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, canları ve kanları pahasına tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirten büyük kahramanları rahmetle anan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde vatanımızın bekası, milletimizin istiklal ve istikbali uğrunda toprağa düşen tüm yiğitlere Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” dedi.

“ÇANAKKALE, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞ MÜJDESİDİR”

Mehmet Akif’in “Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde. Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler. Hakk’ın bu veli kulları taş türbeye girmez; Gufrana bürünmüş, yalnız Fatiha bekler” duasıyla şehitleri selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal, Çanakkale’yi ‘bugünümüzü kurtaran, maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü iade eden, bu toprakları bize ebedi vatan yapan’ zafer olarak tarif ediyor. Gerçekten de Çanakkale, tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asli kimliğini bulduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı, tıpkı bir Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen dönemin en modern ordularını dize getiren Türk milletinin Çanakkale’de yazdığı destanla, İstiklal Harbi’ni zafere ulaştıracak inancı, iradeyi ve direniş ruhunu da kuşandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Bu yönüyle Çanakkale, Kurtuluş Savaşımızın adeta provası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş müjdesidir. Çanakkale’yi, milletimizin bu topraklarda var olmak için verdiği en zorlu, en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, 108 sene önce burada yazılan o büyük destanı daima gururla hatırlıyoruz. Çanakkale, bizim için sadece iftihar vesilesi değil, aynı zamanda zorluklar karşısında bizlere mücadele azmi veren ilham ve güç kaynağıdır.”

85 milyonun tamamının Çanakkale’den, burada koyun koyuna yatan şehitlerden, ecdadın sergilediği mücadeleden alacağı çok kıymetli dersler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle deprem ve sel felaketiyle yüreklerimizin yandığı bu sancılı dönemde, Çanakkale ruhuna tekrar ihtiyacımız var. Yaklaşık 49 bin kardeşimizin hayatını kaybettiği, 11 ilimizde ciddi yıkıma ve acıya yol açan depremin yaralarını, ancak bu ruhu dirilterek sarabiliriz. Nasıl 108 sene önce omuz omuza vererek imkânsızı başardıysak, asrın felaketinin üstesinden de yine dayanışmayla, yine kardeşlikle gelebiliriz. Milletimizin, depremin ilk anlarından itibaren ortaya koyduğu birlik ve beraberlik tablosu, bu konuda bizlere umut ve güven aşılıyor” ifadelerini kullandı.

“EN KISA SÜREDE ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Ziyaret ettiği şehirlerde insanların metanetini, sabrını, vakarını ve hayata yeniden tutunma iradesini gördükçe, cesaret kazandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En büyük gücümüz olan bu seferberlik ruhunun zedelenmesine fırsat vermeden, inşallah gece-gündüz çalışarak, en kısa sürede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir insanımızı, umutlarını bize bağlamış hiçbir vatandaşımızı çaresiz, sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

Çanakkale’nin, birbirine kenetlenmiş bir milletin aşamayacağı hiçbir engel, hiçbir badire olmadığını herkese gösterdiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, devleti ve milletiyle zorluklara göğüs gerecek, krizleri fırsata çevirecek, ‘küllerinden yeniden doğacak’ kapasiteye sahiptir. Yeter ki fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayalım. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlık aşılayan şeamet tellallarına fırsat vermeyelim. Rabbim ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza eylesin diyorum” şeklinde konuştu.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümünü tekrar tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “18 Mart Şehitler Günü’nde Anafartalar Komutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bütün komutanlarımızı, kahraman Mehmetçiklerimizi, şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şehitler Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada askerlerce saygı atışı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması öncesinde, 16 Türk devletinin askerlerini giysileri ve bayraklarla temsil eden Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, konuşma kürsüsü yanında kendilerine ayrılan alana konuşlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız’ın da konuşma yaptığı programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın şehitler için dua ettiği programda, Hacı Bayram Cami İmam Hatibi Yunus Koçan da Kur’an-ı Kerim okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dua edilmesinin ardından şehitlik defterini imzaladı ve şehitliklere karanfil bıraktı

.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. Yıl Dönümü Mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. Yıl Dönümü Mesajı için yorumlar kapalı 97779

“108 yıl önce emperyalistlere karşı Anadolu’daki Türk varlığını korumak ve bin yıllık Türk topraklarını müdafaa etmek için verdikleri mücadeleyle milletimizi Çanakkale Zaferine ulaştıran bütün kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle, tazimle yâd ediyoruz.

Çanakkale Zaferi, Türk milletinin bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini dünyaya bir kez daha ilan ettiği büyük ve tarihi bir kahramanlık destanıdır.

Anadolu’nun dört bir yanından gelerek yedi düvele karşı Çanakkale’de verilen topyekûn mücadelede ecdadımız, milletimizin zor günde nasıl bir ve beraber olduğunu göstermiş, şehit kanlarıyla sulanan toprağımıza düşmanın ayak basmasına izin vermemiştir.

Bugün biz de ülkemiz ve milletimiz için Çanakkale Zaferinde ortaya koyduğumuz ruh ve iradeyle çalışıyor, her türlü zorluğu birlik ve beraberlikle aşabileceğimize olan inançla mücadelemizi sürdürüyoruz.

Büyük bir kahramanlıkla, cesaretle yazılan şanlı tarihimize sahip çıkacak, Çanakkale ruhunu canlı ve diri tutmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Bize bu vatanı emanet eden şehitlerimize, gazilerimize şükran borcumuzu ödemek, vatanımızı ve bayrağımızı her koşulda müdafaa etmek için dün olduğu gibi bugün de yarın da mücadeleden bir an olsun geri durmayacağız.

Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize emanet eden tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum.

Ruhları şad, mekânları cennet olsun.”