Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türk Akımı Projesi’nin Bosna-Hersek’e intikali noktasında elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türk Akımı Projesi’nin Bosna-Hersek’e intikali noktasında elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” için yorumlar kapalı 89279

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Enerji, savunma sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında atılabilecek adımlar gündemimizin üst sıralarında, özellikle Türk Akımı Projesi’nin Bosna-Hersek’e intikali noktasında elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Konsey üyesi Şefik Caferoviç ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’ni Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık sorunları nedeniyle ziyarete katılamayan Konsey üyesi Komşiç’e geçmiş olsun dileklerini iletti.

“BOSNA-HERSEK’İN HUZUR VE İSTİKRARI, TÜM AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek’te bir an önce hükûmetin kurulmasını beklediklerini, bu yöndeki çabaların Bosna-Hersek’in NATO üyeliği başta olmak üzere Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesine yönelik gayretlerine ivme kazandıracağını söyledi.

“Bosna-Hersek, adeta Balkanlar’ın mozaiği gibidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek’in huzur ve istikrarının yalnızca Balkanlar için değil tüm Avrupa’nın barışı, istikrarı ve güvenliği bakımından önemli olduğunu kaydetti.

Bosna-Hersek ile ilişkilerin Türkiye bakımından öncelik arz ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bu düşünceler temelinde istişarelerde bulunduklarını, ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla atılacak adımları gözden geçirdiklerini anlattı.

“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARİ VE EKONOMİK FAALİYETLERİN DAHA DA GÜÇLENDİRİLMESİNİ GÖRÜŞTÜK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna-Hersek’teki ekonomik kalkınmanın toplumun refahına, ülkenin iç siyasi istikrarına, birlik ve bütünlüğüne katkı sağlayacağı düşüncesiyle; ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da güçlendirilmesi imkânlarını görüştük. İkili ticaretimizin yükselen bir grafik çizdiğini memnuniyetle tespit ettik. Bugün imzaladığımız güncellenmiş serbest ticaret anlaşması 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamıza katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Mutabakat muhtırası imzalanan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi’nin, Bosna-Hersek’in istikrarına çarpan etkisi yapacağına inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışmaları devam ettirdiklerini belirtti.

Enerji, savunma sanayii, turizm, tarım ve hayvancılık alanında atılabilecek adımların da gündemlerinin üst sıralarında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle de Türk Akımı Projesi’nin Bosna-Hersek’e intikali noktasında ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

“BOSNA-HERSEK’İN KARŞILAŞTIĞI TÜM SORUNLARI KENDİ DERDİMİZMİŞ GİBİ ÇÖZMEYE GAYRET GÖSTERİYORUZ”

TİKA’nın Bosna-Hersek’teki çalışmalarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuları da görüşme imkânı bulduklarını, Balkanlar’daki bölgesel iş birliğinin ilerletilmesi üzerinde durduklarını, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan ve Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmalarının toplantılarının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi hedefini dile getirdiklerini kaydetti.

Bosna-Hersek’in, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Sürecinin Dönem Başkanlığı’nı elinde bulundurduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna-Hersek’in bizim gönlümüzde ayrı bir yeri olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. Bu doğrultuda Bosna-Hersek’in karşılaştığı tüm sorunları adeta kendi derdimizmiş gibi çözmeye gayret gösteriyoruz. Bunun için gerek ikili, gerek çok taraflı platformlarda Bosna-Hersek’e her türlü desteği sahadaki tüm kurum ve kuruluşlarımızla sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Bosna-Hersek yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısının da bu yıl Bosna-Hersek’te yapılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hazırlıklarını dışişleri bakanlıklarının sürdürdüğünü söyledi.

Bosna-Hersek’ten et ithali konusunda da gerekli talimatları verdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanların da et ithali noktasında atması gereken adımları görüşeceklerini kaydetti.

BOSNA-HERSEK DEVLET BAŞKANLIĞI KONSEYİ BAŞKANI DODİK: “NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik de Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkileri derinlemesine ele aldıkları söyledi. Enerji ve eğitim alanındaki ortak çalışmaları önem verdiklerini ifade eden Konsey Başkanı Dodik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Bosna-Hersek’e yönelik destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

Saraybosna-Belgrad Otoyolu konusunda Türkiye’nin desteklerine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Konsey Başkanı Dodik, projenin gerçekleştirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a müteşekkir olduğunu söyledi.

NATO üyeliğinin Bosna-Hersek için önemli olduğuna işaret eden Konsey Başkanı Dodik, bu konuda da Türkiye’nin desteklerine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Türk Akım Projesi’ne Bosna-Hersek’in dahil edilmesinin de ülkesi için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Konsey Başkanı Dodik, “Bildiğiniz gibi bugün doğal gaz çok çok önemli bir faktördür, etkendir, tabii ki ekolojik olarak da çok önemlidir. Bildiğiniz gibi Saraybosna özellikle kış aylarında büyük bir ekonomik sorunlar yaşıyor. Tabii ki bunu en kolay çözebilecek şekilde yeterli gazın gelişiyle olur. Dolayısıyla bu sorun Saraybosna’da muhtemelen bu şekilde çözülmüş olacaktır” diye konuştu.

Konsey Başkanı Dodik, “Türkiye bütün Bosna-Hersek’te yaşayan halklara aynı şekilde davranıyor. Çünkü ben bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanını bilgilendirdim, işte Ziraat Bankası sadece Federasyon kısmında değildir Banja Luka’daki tahvilleri satın almıştır, işte burada ne kadar güven içerisinde olduğumuzun ve ne kadar birbirimize güvendiğimizin en güzel göstergesidir” dedi.

Konsey Başkanı Dodik, imzalanan anlaşmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu yıl içerisinde Bosna-Hersek’e davet etti.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik ve Konsey üyesi Caferoviç ile resmî akşam yemeğinde bir araya geldi.

Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu Ankara

Previous ArticleNext Article

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu için yorumlar kapalı 211353

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi katıldığı G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne çevrim içi katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Yeni Delhi zirvesinin ardından liderleri tekrar bir araya getiren Hindistan Başbakanı Modi’ye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zirvenin, G20’nin küresel meselelerin çözümündeki öncü rolünü bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Hindistan’ın Uttarakhand Eyaleti’nde yaşanan tünel kazası dolayısıyla üzüntülerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Türkiye’nin de güçlü destek verdiği Afrika Birliği’nin daimi üyeliğe kabulü ile G20’nin nüfuz alanın daha da arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kutsal kitapları hedef alan saldırıların da G20 Bildirgesi’nde kınanmasını son derece isabetli bulduklarını belirtti.

Yeni Delhi sonrasında takibini yapacakları unsurlardan birinin de çok taraflı kalkınma bankalarının geliştirilmesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Küresel büyüme, finansman koşullarındaki daralma, jeopolitik gerilimler, uluslararası ticarette artan korumacı eğilimler, iklim değişikliği ve çevre sorunları gibi bir dizi faktörün etkisiyle yavaşlamaya başlamıştır. G20’nin, bu alanda lokomotif rol üstlenmesi gerektiğine inanıyorum. Kalkınmanın temel unsurlarından biri de, toplumun tüm bireylerinin, bu mücadelenin parçası hâline getirilmesidir. Bu anlayışla, biliyorsunuz 2015 dönem başkanlığımız sırasında Kadın 20 Grubu’nun kurulmasına liderlik ettik. Yeni tesis ettiğimiz Kadının Güçlendirilmesi Çalışma Grubu’yla Antalya’da attığımız bu adımı daha da güçlendirmiş oluyoruz.”

“GAZZE’DE AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

Yeni Delhi zirvesinden sonra bu yana karşılaşılan küresel meydan okumaların, çeşitlendiği ve çetrefilleştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok taraflı sistemin etkinliği her geçen gün daha çok sorgulandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Ukrayna’daki savaş devam ederken, 7 Ekim’de bir başka krize uyandık. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi. Çünkü İsrail yönetimi, bu çocukların en temel hakkı olan yaşama hakkını onların elinden aldı. Sularını, elektriklerini, gıdalarını, yakıtlarını keserek onları ölüme mahkûm etti. Filistinlileri kendi yurtlarından göçe zorladı; ölümden kaçmak için son bir umutla sığındıkları hastaneleri, okulları, kampları, ibadethaneleri, kiliseleri acımasızca bombaladı. Hatta bugüne kadar varlığını hep inkâr ettikleri nükleer bomba kullanma tehdidinde bulundu. Elini vicdanına koyan herkesin kabul edeceği gibi; bu yaşananların hiçbiri kendini savunma hakkıyla açıklanamaz. Burada açıkça savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlenmektedir. Bu suçları işleyenler, insanlığın vicdanıyla birlikte uluslararası hukuka da muhakkak hesap vermelidir.”

Kendilerinin hiçbir şekilde sivillere yönelik eylemleri mazur ve meşru görmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi zirveye katılan tüm liderleri İsrailli-Filistinli, Yahudi-Müslüman-Hristiyan diye ayırmadan sivil ölümlerine karşı aynı tepkiyi vermeye davet etti. Dört günlük insani fasıla ilanı ve sınırlı sayıda da olsa rehine ve tutukluların takası konusunda mutabakata varılmasını, olumlu bir gelişme olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adımın, önceliğimiz olan ve bir an evvel tesis edilmesini beklediğimiz kalıcı ateşkese ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

“YENİ GÜVENLİK MİMARİSİNDE BAŞKA ÜLKELERLE BİRLİKTE SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

“Ateşkesin tesisi ve rehinelerin takasıyla ilgili görüşmeleri yakından takip ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail’le yan yana barış içinde yaşayacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının önemini hep birlikte tekrar gördük” dedi.

Liderleri, iki devletli çözümün en kısa sürede tesisi için de inisiyatif almaya çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Türkiye olarak, garantörlük dahil tesis edilmesi gereken yeni güvenlik mimarisinde başka ülkelerle birlikte sorumluluk üstlenmeye hazırız” ifadesini kullandı.

Bölgeye yönelik insani yardımlarını devam ettirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar, Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği içinde, 11 uçak ve bir sivil gemi dolusu 666 bin ton yardım malzemesini El Ariş’e sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere, yaralıların Türkiye’ye intikalini sağlayarak tedavilerini devam ettiriyoruz. Siz dostlarımı insani ve tıbbi yardımların kesintisiz temini ve Gazze’ye ulaştırılması konusunda da gereken adımları atmaya davet ediyorum” dedi.

Sözlerinin sonunda toplantıya ev sahipliği yapan Hindistan’a bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Aralık itibarıyla G20 Dönem Başkanlığı’nı devralacak Brezilya’ya da başarılar diledi.

seers cmp badge