Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” için yorumlar kapalı 91407

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, “Medine’deki Mescidi Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur. Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Cuma Namazı sonrasında gerçekleştirilen açılış programında vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin başında, vatandaşların Ramazan-ı Şerifini tebrik etti.

“CAMİLER, TÜM MÜMİNLERİN HAKK’IN KARŞISINDA EŞİTLENDİĞİ MUKADDES MEKÂNLARDIR”

Mübarek Cuma gününde Ankara’ya muhteşem bir eser kazandırma bahtiyarlığı yaşattığı için Allah’a sonsuz hamd-ü senalar sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî açılışı yapılan Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi ile Kuzey Yıldızı Cami’nin Ankara’ya hayırlı olmasını diledi.

Açılışı yapılan külliyenin, 15 bin cemaat kapasitesi, misafirhanesi, bedesteni, el sanatları dükkânları, 5 bin kişilik kongre ve kültür merkeziyle Ankara’ya yakışan bir eser olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanesi, otoparkı, geleneksel hamamı, aşevi ve diğer özellikleriyle Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin millete çok yönlü hizmet vereceğini, külliye yanına inşa edilecek İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin de buraya çok farklı bir boyut katacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, külliyenin imarında emeği geçenlere şükranlarını sunarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve önceki belediye başkanları Melih Gökçek, Mustafa Tuna ve TOKİ’ye özellikle teşekkür etti.

Camilerin sadece taştan, tuğladan, betondan ibaret binalar olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin tüm müminlerin farklılıklarını bir tarafa bırakarak Hakk’ın karşısında eşitlendiği, cem olduğu, kulluk görevinin ifa edildiği mukaddes mekânlar olduğunu kaydetti.

“CAMİLERİMİZ İNŞA EDİLDİKLERİ ŞEHİRLERE KİMLİK, KİŞİLİK VE KARAKTER KAZANDIRAN YAPILARDIR”

Camilerin ibadethanenin ötesinde mimarisi, süslemeleri, hüsnü hat ve tezhipleriyle medeniyetin de farklı özelliklerini yansıtan mimari eserler olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Hepsinden önemlisi camilerimiz inşa edildikleri şehirlere kimlik, kişilik ve karakter kazandıran yapılardır. Medeniyetimizin sembol şehirlerinin hemen hepsi yine sembol bir camii, medrese ve külliye ile anılır, böyle hatırlanır. İstanbul’u Sultan Ahmetsiz, Süleymaniyesiz, Edirne’yi Selimiyesiz, Bursa’yı Ulu Camisiz düşünemeyiz. Mardin denilince; Erzurum, Konya, Kayseri denilince aklımıza önce her biri ayrı güzellikteki medreseleri, camileri gelir. Ankara’yı Hacı Bayram Veli Camii ve türbesi olmadan anlatmak mümkün değildir. Merhum Özal’ın gayretleriyle tamamlanan Kocatepe Camii de aynı şekilde yakın dönemde Ankara’yı anlatan sembol eserlerden biridir.  Hamdolsun dönemimizde Beştepe Millet Camii ve Melike Hatun Camimizin de kısa sürede Başkentimizin timsalleri arasına katıldığını görüyoruz.  Ankaralı hemşerilerimizin yanı sıra farklı vesilelerle şehrimize gelen vatandaşlarımız da muhakkak buraları ziyaret ediyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta da İstanbul’da Büyük Çamlıca Cami’nin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatarak Büyük Çamlıca Cami’nin 60 bini aşkın cemaati kubbesinin altında ve avlusunda toparlayabildiğini söyledi.

Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin en güzel özelliklerini bünyesinde barındıran Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin de Ankara’ya damgasını vuracağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu abide eserin de Cumhuriyetin Ankara’sını Selçuklu’nun, Osmanlı’nın Ankara’sıyla yeniden kucaklaştıracağını, şehrin yıllardır örselenen kadim kimliğini güçlendireceğini vurguladı.

“CAMİLERİN SÜSÜ CEMAATİDİR, ÖZELLİKLE DE GENÇLERDİR”

“Medine’deki Mescidi Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar. Camilerimizi sadece namaz kılınıp dağılınan bir ibadet mekânına dönüştürmek, ona yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Camilerin süsü cemaatidir, özellikle de gençlerdir. Çocuklarımızın neşesiyle, gençlerimizin heyecanıyla, piri fanilerimizin tecrübesiyle, kadınlarımızın nezaket ve becerisiyle dolmayan bir cami, mahzun ve öksüz kalmış demektir. Çocukların gelmediği, gençlerin uğramadığı, hanımların sahip çıkmadığı camiler, ne kadar muhteşem olurlarsa olsun, boynu büyük kalmaya mahkûmdur.”

Cami merkezli bir hayatı özendirmek, teşvik etmek gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa geleceğimizin teminatı olan genç kuşaklar ile camilerimiz arasında yapay duvarlar örmemeliyiz. Gençlerimizin kalplerini camilere ısındıracak faaliyetler düzenlemeliyiz.  Günde beş vakit bize kulluğumuzu hatırlatan çağrıya cevap vererek, önce kendimizin, sonra evlatlarımızın ayaklarını camilere alıştırmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, geçen yıl vefat eden ilim adamı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmetle yâd etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve bazı kabine üyeleriyle birlikte Kuzey Yıldızı Camii ve Külliyesinin açılış kurdelesini kesti.

Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu-Ankara -Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi açılış töreni

TÜRKİYE,ADANA, ADIYAMAN, AFYON, AĞRI, AMASYA, ANKARA, ANTALYA, ARTVİN, AYDIN, BALIKESİR, BİLECİK, BİNGÖL, BİTLİS, BOLU, BURDUR, BURSA, ÇANAKKALE, ÇANKIRI, ÇORUM, DENİZLİ, DİYARBAKIR, EDİRNE, ELAZIĞ, ERZİNCAN, ERZURUM, ESKİŞEHİR, GAZİANTEP, GİRESUN, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, HATAY, ISPARTA, MERSİN, İSTANBUL, İZMİR, KARS, KASTAMONU, KAYSERİ, KIRKLARELİ, KIRŞEHİR, KOCAELİ, KONYA, KÜTAHYA, MALATYA, MANİSA, KAHRAMANMARAŞ, MARDİN, MUĞLA, MUŞ, NEVŞEHİR, NİĞDE, ORDU, RİZE, SAKARYA, SAMSUN, SİİRT, SİNOP, SİVAS, TEKİRDAĞ, TOKAT, TRABZON, TUNCELİ, ŞANLIURFA, UŞAK, VAN, YOZGAT, ZONGULDAK, AKSARAY, BAYBURT, KARAMAN, KIRIKKALE, BATMAN, ŞIRNAK, BARTIN, ARDAHAN, IĞDIR, YALOVA, KARABÜK, KİLİS, OSMANİYE, DÜZCE,
Previous ArticleNext Article

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi toplantısında konuştu için yorumlar kapalı 211353

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi katıldığı G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne çevrim içi katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Yeni Delhi zirvesinin ardından liderleri tekrar bir araya getiren Hindistan Başbakanı Modi’ye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zirvenin, G20’nin küresel meselelerin çözümündeki öncü rolünü bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Hindistan’ın Uttarakhand Eyaleti’nde yaşanan tünel kazası dolayısıyla üzüntülerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Türkiye’nin de güçlü destek verdiği Afrika Birliği’nin daimi üyeliğe kabulü ile G20’nin nüfuz alanın daha da arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kutsal kitapları hedef alan saldırıların da G20 Bildirgesi’nde kınanmasını son derece isabetli bulduklarını belirtti.

Yeni Delhi sonrasında takibini yapacakları unsurlardan birinin de çok taraflı kalkınma bankalarının geliştirilmesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Küresel büyüme, finansman koşullarındaki daralma, jeopolitik gerilimler, uluslararası ticarette artan korumacı eğilimler, iklim değişikliği ve çevre sorunları gibi bir dizi faktörün etkisiyle yavaşlamaya başlamıştır. G20’nin, bu alanda lokomotif rol üstlenmesi gerektiğine inanıyorum. Kalkınmanın temel unsurlarından biri de, toplumun tüm bireylerinin, bu mücadelenin parçası hâline getirilmesidir. Bu anlayışla, biliyorsunuz 2015 dönem başkanlığımız sırasında Kadın 20 Grubu’nun kurulmasına liderlik ettik. Yeni tesis ettiğimiz Kadının Güçlendirilmesi Çalışma Grubu’yla Antalya’da attığımız bu adımı daha da güçlendirmiş oluyoruz.”

“GAZZE’DE AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

Yeni Delhi zirvesinden sonra bu yana karşılaşılan küresel meydan okumaların, çeşitlendiği ve çetrefilleştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok taraflı sistemin etkinliği her geçen gün daha çok sorgulandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Ukrayna’daki savaş devam ederken, 7 Ekim’de bir başka krize uyandık. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi, artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Bakınız iki gün önce, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. Yedi bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi. Çünkü İsrail yönetimi, bu çocukların en temel hakkı olan yaşama hakkını onların elinden aldı. Sularını, elektriklerini, gıdalarını, yakıtlarını keserek onları ölüme mahkûm etti. Filistinlileri kendi yurtlarından göçe zorladı; ölümden kaçmak için son bir umutla sığındıkları hastaneleri, okulları, kampları, ibadethaneleri, kiliseleri acımasızca bombaladı. Hatta bugüne kadar varlığını hep inkâr ettikleri nükleer bomba kullanma tehdidinde bulundu. Elini vicdanına koyan herkesin kabul edeceği gibi; bu yaşananların hiçbiri kendini savunma hakkıyla açıklanamaz. Burada açıkça savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlenmektedir. Bu suçları işleyenler, insanlığın vicdanıyla birlikte uluslararası hukuka da muhakkak hesap vermelidir.”

Kendilerinin hiçbir şekilde sivillere yönelik eylemleri mazur ve meşru görmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrim içi zirveye katılan tüm liderleri İsrailli-Filistinli, Yahudi-Müslüman-Hristiyan diye ayırmadan sivil ölümlerine karşı aynı tepkiyi vermeye davet etti. Dört günlük insani fasıla ilanı ve sınırlı sayıda da olsa rehine ve tutukluların takası konusunda mutabakata varılmasını, olumlu bir gelişme olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adımın, önceliğimiz olan ve bir an evvel tesis edilmesini beklediğimiz kalıcı ateşkese ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

“YENİ GÜVENLİK MİMARİSİNDE BAŞKA ÜLKELERLE BİRLİKTE SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

“Ateşkesin tesisi ve rehinelerin takasıyla ilgili görüşmeleri yakından takip ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail’le yan yana barış içinde yaşayacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının önemini hep birlikte tekrar gördük” dedi.

Liderleri, iki devletli çözümün en kısa sürede tesisi için de inisiyatif almaya çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Türkiye olarak, garantörlük dahil tesis edilmesi gereken yeni güvenlik mimarisinde başka ülkelerle birlikte sorumluluk üstlenmeye hazırız” ifadesini kullandı.

Bölgeye yönelik insani yardımlarını devam ettirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar, Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği içinde, 11 uçak ve bir sivil gemi dolusu 666 bin ton yardım malzemesini El Ariş’e sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere, yaralıların Türkiye’ye intikalini sağlayarak tedavilerini devam ettiriyoruz. Siz dostlarımı insani ve tıbbi yardımların kesintisiz temini ve Gazze’ye ulaştırılması konusunda da gereken adımları atmaya davet ediyorum” dedi.

Sözlerinin sonunda toplantıya ev sahipliği yapan Hindistan’a bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Aralık itibarıyla G20 Dönem Başkanlığı’nı devralacak Brezilya’ya da başarılar diledi.

seers cmp badge